Home » Brommer.nl, een initiatief van Pieter en Frans

Brommer.nl, een initiatief van Pieter en Frans

Pieter Brommer-nl

Pieter

In het dagelijks leven ben ik directeur van een payrollbedrijf. Hierdoor ben ik veel met administratieve processen bezig en bezoek ik (nieuwe) klanten.

In m’n vrije tijd ben ik met hele andere dingen bezig en hou ik van alles waar een motor in zit, maar met name van auto’s en natuurlijk brommers. De Zündapp op de foto is uit 1977 (een jaar ouder dan ik) en is de brommer die ik op m’n 15de samen met m’n vader heb opgeknapt. Er stond toen al 50.000 km op de teller en hij was behoorlijk versleten. Na het opknappen heb ik er veel plezier van gehad en heb hem steeds een beetje beter gemaakt zonder de originaliteit teveel aan te tasten. Een 5-bak, waterkoeling, een snellere waterkoeling, elektronische ontsteking kwamen er allemaal op. Samen met Frans op zijn Kreidler heb ik heel wat kilometers gemaakt en sleutelden we veel in de garage van mijn ouders. Toen ik 18 werd heb ik de brommer opzij gezet voor een auto. Auto’s zijn toen een lange tijd mijn hobby geweest. Ik heb geracet met een klassieke Mini en daar ging veel tijd in zitten.

Maar ik heb de Zündapp bewaard! Een jaar of 10 later kregen Frans en ik weer zin om de brommers aan te pakken. Als je 16 bent ga je toch iets anders met je spullen dan als je wat ouder bent, dus alles moest weer uit elkaar. Tijdens deze revisie ontdekte ik weer hoe leuk en overzichtelijk het werken aan een brommer is, dus na de Zündapp volgde er nog andere brommers.

Inmiddels heb ik vijf Puchs (VS, MV, twee Maxi’s en een zelfbouw), een Mobylette, een Vespa uit 1968, een Kreidler LF uit 1971 en natuurlijk de Zündapp KS50. De brommers die ik heb moeten zo mooi mogelijk zijn. Ik probeer er steeds een tegelijk te bouwen zodat de werkplaats niet te vol komt te staan met opknappers.

Frans

Doordeweeks ben ik directeur van een webdevelopment bureau. Een van mijn hobbies is het sleutelen aan, en rijden op mijn Kreidler RMCS uit 1978. Deze brommer heb ik sinds ik 16 ben. Destijds gekocht van de vader van Pieter die hem zojuist helemaal had gerestaureerd. Hij ging als de brandweer en zag eruit om door een ringetje te halen. Samen met Pieter reed ik elk tussenuur Spaarnwoude in. Even lekker de haren in de wind. Altijd opletten of er geen politie in de buurt was en hop, het gas open.

Die oude Kreidler maakt 25 jaar later dat rebelse nog steeds in mij los. En dat is nou juist de lol van brommer rijden. Nog steeds kijk ik achterom of ik ergens politie zie rijden. Nog steeds ga ik zo plat mogelijk door de bocht en nog steeds rij ik waar het eigenlijk niet mag. Zonder iemand ermee in de weg te zitten, dus lekker buiten de stad op verlaten weggetjes. De brommer transformeert mij instant in een jongen van 16. En daarom hou ik er zo van.

Nadat mijn Kreidler ruim 10 jaar had stil gestaan was het wel tijd om het te gaan opknappen. Ik had de brommer in 2005 niet eens laten schouwen dus moest ook nog langs de RDW. Probeer zo’n sterke Kreidler dan maar eens maximaal 45 km/u te laten rijden. God, wat liep dat apparaat belabberd. We moeten hem opzettelijk slecht laten lopen om die maximumsnelheid te bereiken. Maar hij kwam glansrijk door de keuring en werd opnieuw mijn rebelse passie. Het chique bordeauxrood dat de brommer had toen ik hem kocht, heb ik vervangen door het originele knalgoen dat onder de nieuwe laklaag vandaan kwam tijdens het schuren. Wat een fantastische kleur! De jaren 70 in volle glorie.

En nu is het volop genieten als ik en Pieter samen op de brommer het land doorgaan. Eens per jaar maken we een weekendtrip door Nederland. We rijden en genieten en de omgeving geniet mee. We krijgen zoveel leuke reacties van mensen. Brommers maken blijkbaar niet alleen in mij, maar ook in heel veel anderen dat rebelse, vrije gevoel los. Het was dan ook op een van deze trips dat het idee ontstond om www.brommer.nl te ontwikkelen: de online thuishaven van brommerminnend Nederland. Ik wens je veel plezier op deze website en uiteraard op je eigen brommer. Wie weet tot ziens!

Mis geen update!

Brommer.nl is een uitgave van Brommer.nl v.o.f. © 2023 Brommer.nl