Home » Merken » CYRUS

CYRUS in Nederland

Jacques Franssen richtte in 1884 een bedrijf in rijwielen op in Tegelen. Het bedrijf verhuisde later naar Venlo en in 1913 werkten ook zijn zonen binnen het bedrijf. Cyrus startte als familiebedijf in Venlo... Lees het hele verhaal

Logo CYRUS
 • 1

  CYRUS's op de Nederlandse weg

 • 35

  Geregistreede modellen

 • 30 jun 1965

  Datum van de eerste registratie

 • 1 jul 2022

  Datum dat de laatste CYRUS van eigenaar wisselde.

Weet jij meer van CYRUS, en wil je daar iets over schrijven op brommer.nl? Meld je dan aan!

Jacques Franssen richtte in 1884 een bedrijf in rijwielen op in Tegelen. Het bedrijf verhuisde later naar Venlo en in 1913 werkten ook zijn zonen binnen het bedrijf.

Cyrus startte als familiebedijf in Venlo en produceerde voor zowel de Nederlandse als internationale markt. Er werden fietsen, bromfietsen en lichte motorfietsen geproduceerd binnen het bedrijf. Cyrus, Excellent en Valuasfietsen werden geproduceerd. Cyrus bracht in 1921 een prototype uit van een gemotoriseerde fiets. In de jaren ’30 ging Cyrus ook lichte motorfietsen en fietsen met hulpmotor maken. In 1955 werden er scooters geproduceerd maakte met Sachsblokken maar ook bromfietsen die met Victoriablokken uitgerust werden, kwamen op de markt. De motoren voor bromfietsen, werden vervangen door motoren van Zündapp en Sachs. In 1961 besloot Cyrus een samenwerking aan te gaan met Empo uit Vorden. Op deze manier onstond er een groter marktaandeel in het Noorden van het land. De modellen met de 50- 80- en 100 cc-motoren, werden veelal geëxporteerd naar de Verenigde Staten, Canada en Syrië.

In 1970 ging Empo failliet, dit betekende ook voor Cyrus het einde en in 1971 sloten de deuren.

Deel deze pagina!

Brommer.nl is een uitgave van Brommer.nl v.o.f. © 2022 Brommer.nl