Home » Merken » SPARTA

SPARTA in Nederland

In 1917 startte Verbeek & Schakel met een bedrijf in rijwiel- en fietsonderdelen Kort na de oprichting werd de naam Sparta overgenomen en aangekochte fietsen werden onder deze naam verkocht. Er werden fietsen en... Lees het hele verhaal

Logo SPARTA
 • 15

  SPARTA's op de Nederlandse weg

 • 190

  Geregistreede modellen

 • 30 jun 1960

  Datum van de eerste registratie

 • 27 jan 2023

  Datum dat de laatste SPARTA van eigenaar wisselde.

Weet jij meer van SPARTA, en wil je daar iets over schrijven op brommer.nl? Meld je dan aan!

Alle modellen van SPARTA

In 1917 startte Verbeek & Schakel met een bedrijf in rijwiel- en fietsonderdelen Kort na de oprichting werd de naam Sparta overgenomen en aangekochte fietsen werden onder deze naam verkocht. Er werden fietsen en bakfietsen geproduceerd en in 1931 werd een start gemaakt met de productie van motorfietsen.

Nadat de fabriek als gevolg van de oorlog geen productie gedraaid had, groeide het in de periode na de oorlog uit tot de grootste motorfietsenproducent van het land. Vanaf 1952 werd gestart met de productie van bromfietsen. De zaken liepen goed en omdat de bromfiets een populair vervoersmiddel in Nederland geworden was, stopte Sparta met de productie van fietsen eind jaren ‘50 en met de productie van motorfietsen in begin jaren ‘60.

Sparta had al snel een van de hoogste productieaantallen van Nederland en bracht veel modellen op de markt. Met 47.000 bromfietsen in 1965, draaide het bedrijf op volle kracht. Net als veel andere merken, ondervond Sparta in de jaren hierna last van een teruglopende vraag. Steeds meer mensen kochten auto’s maar de helmplicht in 1975 zorgde voor de grootste terugloop. Het definitieve einde van de productie van de bromfiets was in 1982.

Sparta bracht in 1985 de Spartamet op de markt. Een snorfiets met het uiterlijk van een fiets waarop gefietst kon worden, maar ook met ingeschakelde motorgereden werd. De Spartamet werd goed verkocht en was een groot succes. Rond 1990 verkocht Sparta ruim 100.000 tweewielers, waarvan 20.000 Spartamets.

Door problemen met de levering van motorblokken van de Spartamet, ging het bergafwaarts met Sparta. Ze kwamen de problemen niet te boven en eind 1999 werd het bedrijf overgenomen door de Accell Group.

Gekoppelde brommerclubs

Deel deze pagina!

Brommer.nl is een uitgave van Brommer.nl v.o.f. © 2023 Brommer.nl